Wat betekent repatriëring eigenlijk?

Repatriëring

Wist jij dat het woord repatriëring uit het Latijns kwam? Het woord repatriëring kan je namelijk in tweeën splitsen, re voor wederom en patria voor vaderland, dit komt uiteindelijk dus op de betekenis: naar het vaderland terugkeren. Vanuit de reisverzekering betekent dit woord het terugbrengen van een verzekerde vanuit het buitenland terug naar Nederland. Dit gebeurt meestal na een ernstige ziekte, ongeval of overlijden. Maar ook verzekerde mensen met bijvoorbeeld ernstige psychische problemen tijdens een vakantie kunnen gerepatrieerd worden. 

Hoe werkt repatriëring?

Er is pas sprake van repatriëring naar een woonadres als de terugreis door jouw medische conditie bemoeilijkt is geraakt, maar daarbij moet er ook geen medische noodzaak bestaan voor een heropname. Een voorbeeld hiervan is dat je aan een gebroken been bent behandeld in het buitenland, waardoor je niet per auto terug kan reizen. Er zal dan samen met de verzekerde besproken worden wat de mobiliteit is dat op dat moment, maar ook de thuissituatie. Daarop zullen er aanpassingen verricht moeten worden voor de terugreis en daarop kan er advies gegeven worden wat de meest comfortabele manier is om naar Nederland terug te keren. Het kan ook zo zijn dat je in staat bent om een reguliere vlucht te nemen naar huis, dan zullen daar tickets voor geregeld worden. 

Welke verzekering voor repatriëring?

Elke reisverzekering vergoedt de terugkeer naar huis na een ongeval of een een ziekte. Is bijvoorbeeld een van de verzekerden overleden tijdens de vakantie dan zal de reisverzekering ook de terugkeer regelen van de overledenen. Iets wat wel belangrijk is om mee te nemen in de verzekering voordat je vertrekt, is dat je de reisverzekering moet controleren als je op wintersport gaat of iets anders wat te maken heeft met gevaarlijke sporten. Dit zijn dekkingen die je wel moet afsluiten, want als er dan iets gebeurt, ben je dus niet verzekerd voor repatriëring. 

Terugkeer bagage of auto

Naast dat repatriëring veel op personen gebruikt wordt, wordt het ook gebruikt voor het terugkeren van bagage of auto’s. Heb je bijvoorbeeld pech of schade aan je auto? Dan kan het voorkomen dat het herstel soms wat langer duurt en kan je niet met de auto terug naar huis. Als je deze kosten vergoed wilt hebben wanneer je de auto terug laat brengen, dan moet je bij je reisverzekering de dekking ‘’automobilistenhulp’’ kiezen. Als je al verzekert bent voor pechhulp of op een andere manier, dan ben je ook al verzekerd voor repatriëring van je auto. Wanneer je bijvoorbeeld met de auto gaat, maar je hebt ook nog veel bagage meegenomen door middel van een aanhanger, kijk dan ook altijd even na of je verzekerd bent voor de terugkeer van je bagage. 

Andere redenen voor terugkeer naar huis

Naast dat je een repatriëring kan aanvragen bij een ongeval, auto of bagage, kan het ook wel voorkomen dat je een andere reden hebt om toch snel naar huis te willen gaan. Dit kan bijvoorbeeld doordat er een familielid ernstig ziek is of dat er iemand komt te overlijden tijdens uw vakantie. Dan ben je niet aansprakelijk voor de repatriëringskosten, maar dan moet je een annuleringsverzekering afsluiten. 

Meer lezen over repatriëring? Lees dan onze blogs over medische repatriëring per ambulance vlucht en medische repatriëring per ambulance.