Medische repatriëring per ambulance

Repatriëring ambulance

Wanneer je een medische noodgeval meemaakt in het buitenland, dan zal er altijd naar een manier gezocht worden hoe je dan naar huis gebracht kan worden. Dit kan bijvoorbeeld via een ambulance helikopter of -vliegtuig. Als deze opties niet mogelijk zijn heb je ook nog een normale ambulance. Maar er zal wel altijd gekeken worden naar de gezondheidstoestand van de patiënt voordat deze afwegingen genomen worden, vanuit daar zal de route bepaald worden of dat nou met een ambulancevlucht of via de weg. Bij een repatriëring per ambulancevlucht kan je denken aan een ambulancevliegtuig, een lijnvliegtuig of een helikopter. Maar wanneer het per ambulance een betere oplossing is, zal er toch nog met wat dingen rekening gehouden moeten worden, deze afwegingen lees je hieronder.

Hier moet opgelet worden bij een repatriëring per ambulance

Het grote voordeel van repatriëring in een ambulance is vooral de kosten vergeleken met het vervoer door de lucht. Soms is een ambulance namelijk veel sneller beschikbaar op de plaats van bestemming dan een bijvoorbeeld een helikopter of een vliegtuig, en deze ambulance kan ook direct tot aan het ziekenhuis rijden. Maar is een ambulance ook wel zinvol? Zo zijn er dus voordelen om per ambulancevlucht te gaan, maar ook dus per ambulance zelf en waar moet er dan opgelet worden als het gaat om per ambulance? Zo moet een ambulance dus letten op files en ongelukken, op onverwachte voorvallen en begeleiding en bagage. 

Files en ongelukken

De gevolgen per ambulance zijn dat je sowieso rekening moet houden met files en ongelukken. Ambulances zijn namelijk aan het normale wegverkeer gebonden en kunnen dus onderweg naar het ziekenhuis net zo in een file terecht komen of door een ongeval worden opgehouden als ook alle andere voertuigen. Bij een geplande missie, zoals deze repatriëring dus, mag een ambulance geen gebruik maken van zwaailichten en hierdoor heeft de ambulance dus geen bijzondere rechten op de weg. Wel heeft deze ambulances daardoor een moderne navigatietechnologie, zodat de chauffeur op korte termijn een alternatieve route kan gebruiken en files kan vermijden. 

Onverwachte voorvallen

Een situatie van een patiënt kan natuurlijk zo verslechteren en dan kan het vervoer per ambulance over de weg dus alleen maar langer duren. Wat er dan vaak gebeurt is dat de patiënt met spoed wordt opgenomen bij een lokale ziekenhuis op dat moment, wanneer de patiënt dan weer beter is, zal de voortzetting van de repatriëring weer voortgezet worden. Daarom zal de gezondheidstoestand altijd van te voren gecheckt worden voordat de patiënt met de ambulance vervoerd zal worden. Het kan natuurlijk nooit helemaal worden uitgesloten, want de toestand kan natuurlijk plotseling verslechterd worden. Op deze momenten kan dat echter geminimaliseerd worden door zorgvuldige medische onderzoeken.

Begeleiding en bagage

Wanneer je bij een medische repatriëring per ambulance wordt vervoerd, kan er maar maximaal één begeleidende persoon en slechts een minimum aan bagage worden meegenomen. In sommige gevallen kan een repatriëring in een ambulance heel zinvol zijn, maar met het oog op het budget en wanneer een ambulance en een helikopter niet haalbaar zijn, zal er als alternatief ook nog gekeken worden om de repatriëring per lijnvliegtuig te laten uitvoeren. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *