Medische repatriëring per ambulance vlucht

Repatriëring per vlucht

Wanneer je een medische noodgeval meemaakt in het buitenland, dan heb je vaak een medische repatriëring per ambulance of ambulancevlucht nodig. Vaak wordt er voor een ambulancevlucht gekozen, omdat dat vaak de meest directe en praktische manier is om een dierbare naar huis te brengen. Maar buiten dat is dat ook een uitermate snelle transportmethode, wanneer je gelukt hebt kan er al vaak een vlucht binnen één uur na het eerste telefoongesprek geregeld worden. Een repatriëring via een vlucht kan ook weer op verschillende manier uitgevoerd worden, namelijk via een ambulancevlucht, maar zo zijn er ook drie mogelijkheden tijdens een repatriëring via een lijndienst. 

De vlucht naar huis

Bij een ambulancevlucht wordt er vaak met een privé vliegtuig of met een privé helikopter gevlogen, deze voertuigen zijn namelijk speciaal aangepast voor medische noodhulp tijdens de reis. Deze toestellen zijn dan namelijk allemaal zorgvuldig ontworpen voor intensieve zorg bij zowel korte, middellange en zelfs bij langeafstandsvluchten. Dit komt omdat elke vliegtuig of helikopter volledig uitgerust is met de modernste apparatuur en medicatie. Tijdens zo’n vlucht zal er ook een team van gekwalificeerde specialisten meereizen met de patiënt om zorg en medische hulp tijdens de vlucht te verlenen. 

Een voordeel van een ambulancevliegtuig en of helikopter is de hoge flexibiliteit. De meeste ambulancevliegtuigen zijn namelijk aanzienlijk kleiner dan lijnvliegtuigen. Een voordeel hiervan is weer dat deze vliegtuigen ook kunnen landen op kleinere regionale luchthavens, hierdoor kan de patiënt dus dichterbij zijn woonplaats opgepikt worden. Hierdoor zal het transport over de weg op deze manier zo kort mogelijk gehouden te worden. 

Wat zijn de kosten?

Het kan zo zijn dat de kosten van een ambulancevlucht niet door de verzekering wordt gedekt (zo’n vergoeding wordt namelijk alleen in medische noodzakelijke gevallen geplaatst) en daarom is het wel fijn om de vraag te stellen welke kosten er te verwachten staan als dit zal plaatsvinden. Alleen is het dus lastig om hier een echt gemiddelde over te hebben. Er wordt namelijk bij elke ambulancevlucht een individuele calculatie gehouden, maar daarbij houden ze wel rekening met verschillende factoren; dat zijn de volgende factoren: het benodigde transportmiddel, de geplande vliegroute, de gezondheidstoestand van de patiënt, het aantal begeleiders, de spoedeisendheid van de ambulancevlucht. 

Of via een lijnvlucht?

Afhankelijk van het ziektebeeld van de patiënt kan er ook een optie gedaan worden op het gebruik van een lijnvlucht. Het ziekenvervoer met een lijnvlucht kan namelijk een kostenbesparend alternatief zijn ten opzichte van een ambulancevlucht. Een vereiste daarbij is echter wel dat de gezondheidstoestand van de patiënt een dergelijk transport toelaat. Veel vliegroutes bieden namelijk die optie aan, maar zeker niet allemaal. Zo zijn er drie opties die aangeboden kunnen worden als het gaat om repatriëring in een lijnvliegtuig, namelijk medical escort, liggend vervoer in een lijnvliegtuig of intensive care vervoer in een lijnvliegtuig. 

Voordelen van per lijnvliegtuig

De voordelen van een repatriëring van een lijnvliegtuig is een rustige, veilige manier van patiënten transport door de lucht. Deze manier is namelijk geschikt voor verschillende ziektebeelden en kan op vele trajecten worden uitgevoerd. En voor familieleden biedt deze mogelijkheid ook alleen maar voordelen, omdat ze dan in de buurt van de patiënt kunnen zijn door zitplaatsen te boeken in deze lijnvlucht. 


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *